3-6 JANUARI, 2019, GÖTEBORG, SVERIGE

År för år

1994

Gothia Cup bestämmer sig för att starta en internationell innebandyturnering som komplettering till sommarens fotbollsturnering. 135 lag från fem nationer deltar.

1995

Pixbo IBK blir medarrangör till Gothia Innebandy Cup. En framgångsrik innebandy-klubb som ska hjälpa till att höja kvalitén på de deltagande lagen.

1996

Ryska herrlaget General överraskar oss genom att tro att det är bandy (på is) som ska spelas. Genom givmilda sponsorer vaskas innebandyutrustning fram och laget kan trots allt delta i en sport som de aldrig utövat!

1997

Ryska flicklag har sin storhetstid i cupen. Tre ryska klubbar deltar i de yngsta flickklasserna och alla tre klubbarna vinner sina respektive åldersklasser.

1998

För första gången har deltagarna i turneringen möjlighet att se Sveriges bästa herrlag göra upp i Gothia Challenge Cup, vilket blir ett mycket uppskattat kvällsarrangemang.

1999

Polen deltar i cupen för första gången med ett damlag från Gdansk. Samma lag och klubb deltar ytterligare tre år i damklassen, därefter har inget lag från Polen deltagit.

2000

Domarna i Göteborg räcker inte längre till och vi tar emot 35 domare från andra distrikt.

2001

Parallellt med Gothia Innebandy Cup genomförs Europacupen för klubblag. 16 av Europas bästa dam- och herrklubblag från sju länder deltar.

2002

Intresset för Gothia Innebandy Cup är nu så stort att det finns underlag att utöka pojkklasserna. En klass för varje ålder införs.

2003

10-årsjubileum och året då vi slår 300-gränsen i antal lag. 348 lag från sex nationer deltar. Vi spelar nu på 21 spelplaner och har fyra egna busslinjer som trafikerar våra olika spelcentrum.

2004

Svenska Innebandyförbundet inför regeln att barn upp till 11 år inte får delta i tävlingsspel. 10- och 11-års klasserna slås ihop och spelar endast gruppspel.

2005

Det är nu över 400 lag i turneringen! Italien deltar för första gången och representeras av UHC Dolo. Stormen Gudrun drar in över västkusten och många matcher får flyttas.

2006

Gothia Innebandy Cup bestämmer sig för att bli en renodlad ungdomsturnering. Dam- och herrklassen tas därför bort.

2007

Flickklasserna utökas från fyra till sex klasser och antalet flicklag ökar med 10 %.

2008

Hela 35 lag från Norge deltar vilket tyder på att Norge är på god väg att bli en stark innebandynation. England representeras för första gången i turneringen.

2009

Matchen, mellan Pixbo Wallenstam IBK och Helsingborg FC, i Scandinavium är nu en given publiksuccé. Det nya publikrekordet sätts till 8,922 åskådare.

2010

Inte på 10 år har vi haft en helt utländsk final i Gothia Innebandy Cup. Nu var det dags i B16 klassen där Tatran Stresovice, Tjeckien mötte Sveiva IB, Norge. Tjeckerna vann med ganska klara siffror. Var detta startskottet för fler utländska lag i kommande finaler?
Göteborg bjöd på vargavinter med snö och -15°

2011

Årets stora nyhet är aktivitetsområdet ”Gothia Valhalla Center”, där man kan spela Nintendo, sumo-fotboll, göra ansiktsmålning eller spela in en egen låt. Vintrig öppningsshow på Götaplatsen där varm choklad hjälpte att hålla besökarna varma. Rekordmånga lag från Tjeckien inte mindre än fyra av dem tar sig till final.

2012

Tekniken tar ytterligare ett stort steg framåt när vi i vårt nya spelprogram får live-rapporteringar från varje match. Det finns också möjlighet att live-sända från matcherna via sin privata telefon eller iPad och lägga ut på vår hemsida. Den nya appen gjorde tillgängligheten total. Vi hade 1000% ökning (jämfört med föregående år) på vår hemsida under dessa dagar. Ett snö-fritt Göteborg gjorde transporter mellan planerna smidig för våra 447 lag. Showen och matchen mellan Pixbo Walltenstam IBK och Linköping IBK i Scandinavium drog nytt publikrekord med 10.111 personer.

2013

Efter mer än 1.100 matcher har nu tolv lag korats som segrare. Ett stort grattis till dessa lag, men också till alla er andra som förhoppningsvis också känner er som segrare. Vi har härliga minnen med oss från Lisebergs spelhus där de flesta ledare inte har en chans mot ungdomarna i arkadspelen. Det är många, många som är intresserade av att följa cupen och hur det går för ”sitt” lag. Efter sista matchens slut har vi totalt 20.000 som tittat på våra livesändningar via hemsidan. 

2014

Ett stort antal utländskt deltagande från hela 8 nationer satte färg på årets turnering. Invigningen frågade undrande ”What does the fox say” till en rekordpublik på 11.132 åskådare som försökte besvara frågan. Showen efterföljdes av en herrlandskamp mellan Sverige och Tjeckien. 1.124 matcher spelades av de 433 lag som deltog och hela 7.842 mål producerades i turneringen.

2015

Klassiska innebandynationer deltar i årets upplaga och flera gör det framgångsrikt. Vi har sex utländska lag i final och två av dem avgörs mellan två tjeckiska lag. Vi uppgraderar vår tävlingsapp och nu kan spelarna inte bara se målgörare utan även assist. I klassen B12 hittar vi klubben som gör hela 9,3 mål per match.

2016

Med nya 5-lagsgrupper så har det spelats massor av innebandy, närmare bestämt 1.243 matcher. Vår nyhet med livestreamade matcher föll mycket väl ut. Spelarna gjorde storstilad entré och bjöd på fin underhållning. Under turneringen hade vi 310.336 visningar och 18.902 tittartimmar på dessa matcher vilket motsvarar ca 2 år, så intresset har varit enormt.

2017

Vår nya Gothia Arena i Valhalla blev mycket uppskattad. Vi hade publikrekord i centrat under flera dagar, inte minst finaldagen, där inte ens vår stora läktare med plats för 600 personer räckte till utan publiken stod tjockt runt hela planen.

Elitklassen i pojkar 17 år har bjudit på underbar innebandy. Ganska tidigt stack två lag ut och det var Bohemians från Tjeckien och Wiler Ersigen från Schweiz.  De var också de lag som rättmätigt möttes i finalmatchen där FBS Bohemians vann.

Vi kunde även välkomna Holland som en ny nation i cupen!

2018

25:e turneringen bjöd med sina 457 lag på ett nytt deltagarrekord. Vi kunde bjuda på en ny Gothia Super Match i Partille Arena med över 2.000 åskådare och exklusiv målvaktsträning av damlandslagets Sara Hjorting. Tjeckien är största utländska nation, vilket kunde krönas med att Tatran Střešovice dessutom blir bästa förening.

Newbody
Klubbhuset
Consat
Göteborg & co